Τα καλύτερα της ελληνικής μουσικής: συρτάκι, ο δημοφιλέστερος Ελληνικός χορός

Το γνωστό σε όλους “Συρτάκι”, ο δημοφιλέστερος ελληνικός χορός, δεν είναι ένας παραδοσιακός χορός. Στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε το 1964 από τον χορογράφο Γιώργο Προβιά για τις ανάγκες της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αλέξης Ζορμπάς» και είναι ένα μείγμα από αργές και γρήγορες εκδοχές του εξίσου δημοφιλούς χορού Χασάπικο.Η πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας είναι εκείνη, όπου ο Βασίλειος (Alan Bates) ζητά από τον Ζορμπά (που τον υποδύεται ο Anthony Quinn) να τον διδάξει πώς να χορεύει – ως μια πρώτη προσέγγιση στον ελληνικό τρόπο ζωής. Αυτός ο χορός που παρουσιάζεται στο τέλος της ταινίας έμελλε να γίνει το συρτάκι.

Η Τέχνη μιμείται τη Ζωή ή η Ζωή την Τέχνη;

Είναι δύσκολο να το εξηγήσει κανείς, αλλά όταν χορέψετε συρτάκι για πρώτη φορά, θα νιώσετε σαν να είστε μέρος μιας μεγάλης ομάδας, ακόμα κι αν δεν ξέρετε τους υπόλοιπους που χορεύουν μαζί σας. Συγκρίνοντας την αίσθηση του χορού αυτού με εκείνη των τυχερών παιχνιδιών, βρίσκει κανείς αρκετές ομοιότητες. Όταν λοιπόν μπείτε στο GamingClub, θα συνειδητοποιήσετε κι εσείς πως η διασκέδαση παίρνει πολλές μορφές, διατηρώντας την αδρεναλίνη στα ύψη. Είτε χορεύοντας είτε προκαλώντας την τύχη σας εν μέσω γνωστών και αγνώστων, η ψυχαγωγία είναι εγγυημένη και μάλιστα πολλών αστέρων!

Αξιοζήλευτη ιστορία για το συρτάκι

Ακόμη και αν δεν έχετε δει την ταινία και αν δεν έχετε χορέψει συρτάκι, θα γνωρίζετε σίγουρα το κύριο θέμα της μουσικής που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης. Έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορα διαφημιστικά σποτ, αλλά και σε αθλητικές εκδηλώσεις, ανεβάζοντας την διάθεση και εμψυχώνοντας αθλητές και θεατές.

Έσυρε το συρτάκι τα βήματά του ακόμα και μέχρι το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, με την Ελλάδα να κρατάει το παγκόσμιο ρεκόρ στο συρτάκι. Πιο συγκεκριμένα στην παραλία της πόλης του Βόλου, 5.614 άνθρωποι χόρεψαν συρτάκι για πέντε λεπτά δίπλα στη θάλασσα .