Σχολές Μουσικής στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, χώρα με μακρόχρονη και πλούσια μουσική παράδοση, διαθέτει πληθώρα σχολών μουσικής, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια), υπάρχουν πολλά μουσικά σχολεία, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα λειτουργούν τα μουσικά σχολεία Αλίμου, Ιλίου, Παλλήνης, και Πειραιά. Όσον αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα αναφέρουμε ενδεικτικά τα μουσικά σχολεία Αγρινίου, Βόλου, Κέρκυρας, Λαμίας, Σερρών, και Ρόδου.

Πέραν της δευτεροβάθμιας, σχολές μουσικής υπάρχουν και σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετρά ήδη 30 χρόνια πορείας. Το πρόγραμμα σπουδών εστιάζει στους τομείς της εκπαίδευσης, της μουσικολογίας, της σύνθεσης και της τεχνολογίας. Το αντικείμενο εξειδίκευσής του εντοπίζεται στη μελέτη των κλασικών ιστορικών, θεωρητικών και συστηματικών σπουδών της έντεχνης δυτικής και Βυζαντινής μουσικής, αλλά και στις δημοτικές και τοπικές μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, αν και νεότερο, είναι το μόνο που, εκτός από τα βασικά γνωστικά πεδία (Θεωρία της Μουσικής, Μουσική Εκτέλεση, Παιδαγωγική της Μουσικής, Μουσική Τεχνολογία, και Μουσικολογία), ειδικεύεται σε ιδιαίτερους τομείς όπως την Παλαιά Μουσική, την Τζαζ, και το Εκκλησιαστικό Όργανο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Τμήμα παρουσιάζει σημαντικότατη καλλιτεχνική δράση: διαθέτει Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία, σύνολο Μουσικής ΔωματίουUniversity of Music Studies, κ.α., ενώ οι φοιτητές του συμμετέχουν τακτικά σε ποικίλες σημαντικές εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σπουδαίος θεσμός είναι και το Εθνικό Ωδείο, με παραρτήματα σε Αττική και Περιφέρεια. Έχει γαλουχήσει κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής. Διαθέτει τμήματα σπουδών κλασσικής, βυζαντινής, παραδοσιακής, και σύγχρονης μουσικής. Αντίστοιχα, σημαντικότατη είναι και η προσφορά του Αττικού Ωδείου, με επίσης σπουδαία εκπαιδευτική και καλλιτεχνική πορεία.

Εκτός, βέβαια, από τα παραπάνω, υπάρχει ακόμη πλειάδα άλλων ωδείων σε ολόκληρη τη χώρα. Το Αθηναϊκό Ωδείο, το Απολλώνιο Ωδείο, η Μουσική Σχολή Εστουδιαντίνα, και το Modern Music School είναι μερικά από αυτά.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν και κάποιες ειδικότερες μουσικές σχολές όπως η Μουσικοκινητική που απευθύνεται σε μικρά παιδιά και τους γονείς τους, ή αυτές που ειδικεύονται σε ένα είδος όπως τη λαϊκή μουσική και το μπουζούκι.