Πώς ήταν η μουσική στην αρχαία Ελλάδα;

Η μουσική αποτελούσε αναμφισβήτητα σημαντικότατο κομμάτι του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με τις τέχνες και τα γράμματα, αντλώντας στοιχεία και έμπνευση από τα Μαθηματικά, τη Φιλοσοφία, την Ποίηση, το Θέατρο, τη Μυθολογία. Από διάφορες πηγές –συγγραφικά έργα, αγγειογραφίες, ψηφιδωτά, και αγάλματα – έχει συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι Αρχαίοι Έλληνες διέθεταν προηγμένο μουσικό πολιτισμό, που τους συνόδευε σε όλες τις πτυχές της ζωής τους: από τη διαπαιδαγώγηση των νέων και τον αθλητισμό, έως τις μάχες και τα γλέντια.

Η αρχαιοελληνική μουσική, εκπεφρασμένη μέσα από τις μελωδίες και τις αρμονίες, είχε διάφορες εκφάνσεις, ανάλογα με την εκάστοτε εποχή και περίσταση. Ο χαρακτήρας της ήταν άλλοτε μεγαλοπρεπής, εξαίροντας την ανδρεία και τη γενναιότητα, και άλλοτε πιο συνεσταλμένος μιλώντας για την ταπεινοφροσύνη και τη σεμνότητα· άλλοτε ερωτικός ή θλιμμένος, και άλλοτε εγκωμιαστικός, υμνώντας ξακουστούς ήρωες και τα ανδραγαθήματά τους.

Music in Ancient GreeceΗ μουσική στην Αρχαία Ελλάδα γνώρισε μεγάλη άνθιση και ανάπτυξη σε τρεις, κυρίως, περιόδους. Πρώτον, κατά την ομηρική εποχή, η μουσική συνυπήρχε με την επική ποίηση. Οι αοιδοί έψαλλαν τις ραψωδίες, με τη συνοδεία της κιθάρας ή της φόρμιγγας, πολλές φορές μάλιστα αυτοσχεδιάζοντας. Δεύτερον, κατά τη λυρική εποχή, συνηθιζόταν η μελοποίηση της λυρικής ποίησης. Γεννήθηκαν, λοιπόν, τα χρόνια εκείνα, περίφημα μουσικά είδη όπως η ελεγεία, ο παιάνας και ο διθύραμβος. Τέλος, η κλασική εποχή υπήρξε σταθμός για τη μουσική της Αρχαίας Ελλάδας, αφού τότε έλαβαν χώρα πρωτοποριακές και καινοτόμες αλλαγές όπως η ανακάλυψη των μαθηματικών σχέσεων που βρίσκουν εφαρμογή στη μουσική, καθώς και η καθιέρωση της μουσικής γραφής.

Στην Αρχαία Ελλάδα, η μουσική νοούνταν ως δώρο από τους θεούς. Αυλητές και κιθαρωδοί ήταν παρόντες σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής των Αρχαίων Ελλήνων: συμπόσια, εορτές όπως τα Μεγάλα Παναθήναια και τα Μεγάλα Διονύσια, θεατρικά έργα, ακόμη και χειρωνακτικές εργασίες όπως ο τρύγος και ο θερισμός… η μουσική ήταν πάντοτε εκεί, δίνοντας έμπνευση στους ανθρώπους, και ταυτόχρονα αντλώντας έμπνευση από εκείνους. Άλλωστε, για τους Αρχαίους Έλληνες, ο καλλιεργημένος και μορφωμένος άνθρωπος ήταν ο «μουσικός ανήρ».