Κλασική και ελληνική παραδοσιακή μουσική σε παρτιτούρες

Οι παρτιτούρες, είτε χειρόγραφες είτε εκτυπωμένες, αποτελούν μια μορφή μουσικής σημειογραφίας στην οποία τα διάφορα συνθετικά στοιχεία ενός μουσικού έργου (μελωδίες, ρυθμοί, συγχορδίες) γράφονται πάνω σε πεντάγραμμο με τη χρήση μουσικών συμβόλων. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε κάποια είδη μουσικής, και λιγότερο σε άλλα.

Τα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια, μολονότι υπέστησαν δεκάδες αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου μέχρι να πάρουν την τελική τους μορφή, σήμερα είναι καταγεγραμμένα σε παρτιτούρες. Πολλοί αμφισβητούν τη σκοπιμότητα της καταγραφής παραδοσιακών τραγουδιών σε πεντάγραμμο, υποστηρίζοντας ότι μια παρτιτούρα δεν μπορεί να αποτυπώσει και να αποδώσει το ύφος και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε κομματιού. Πράγματι, η παραδοσιακή μουσική δεν έχει δημιουργό, είναι κτήμα ολόκληρου του λαού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζει παραλλαγές από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή· βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ικανότητες αυτοσχεδιασμού των μουσικών, και οι περισσότεροι παίζουν «με το αφτί» βάζοντας ο καθένας την προσωπική του πινελιά.

Η παρτιτούρα, λοιπόν, συνήθως χρησιμοποιείται απλώς ως μπούσουλας στην παραδοσιακή μουσική: οι μουσικοί την συμβουλεύονται για να πάρουν μια γενική κατεύθυνση, δεν περιορίζονται όμως σε αυτήν, παίζοντας πιο ελεύθερα.

Τα πράγματα είναι διclassical musicαφορετικά σε ό,τι αφορά την κλασική μουσική. Είτε εκτελείται από έναν σολίστ είτε από κάποιο μουσικό σύνολο ή ορχήστρα, η κλασική μουσική δεν αποτελεί αυτοσχεδιαστικό μουσικό είδος· αντιθέτως, η αρτιότητα του αποτελέσματος στηρίζεται απολύτως στον άψογο συγχρονισμό και συντονισμό, στην πιστή απόδοση του μουσικού έργου. Η παρτιτούρα, επομένως, είναι απαραίτητη, καθώς χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν τα πολυσύνθετα έργα μεγάλων δημιουργών της κλασικής μουσικής, όπως του Μπετόβεν, του Μπαχ, του Σοπέν.

Τα έργα όλων των παραπάνω διάσημων μουσουργών διατίθενται προς ακρόαση στο διαδίκτυο και μπορείτε να τα ακούτε ως μουσική υπόκρουση όταν παίζετε στο CabaretClub, ένα από τα κορυφαία διαδικτυακά καζίνο για Έλληνες χρήστες, που προσφέρει απαράμιλλη διασκέδαση και μια τεράστια γκάμα παιχνιδιών, σε ένα απλό, λειτουργικό και καλαίσθητο interface που έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια.

Σήμερα, τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε ειδικές αρχειοθήκες, μπορεί κανείς να βρει χιλιάδες παρτιτούρες για όλα τα είδη μουσικής. Παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα, καθώς και έργα ξένων και Ελλήνων (π.χ. Μανώλης Καλομοίρης, Αλέξης Αγραφιώτης, Γιώργος Αρκομάνης, κ.α.) δημιουργών κλασικής μουσικής, έχουν καταγραφεί σε παρτιτούρες, οι περισσότερες εκ των οποίων μάλιστα έχουν πια ψηφιοποιηθεί και απαντώνται σε ηλεκτρονική μορφή. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι παρτιτούρες τόσο των παραδοσιακών τραγουδιών όσο και των κλασσικών συνθέσεων διατίθενται δωρεάν στο κοινό, δεδομένου ότι δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και ως δημιούργημα ανήκουν στον λαό.