Και Όμως τα Προβλήματα Ακοής Δεν Εμποδίζουν τη Μουσική

Η μουσική αποτελεί μια εκπληκτική μορφή τέχνης, η οποία ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί μία παγκόσμια γλώσσα. Άνθρωποι από κάθε πολιτιστικό υπόβαθρο ακούν την ίδια μουσική και ονειρεύονται, διασκεδάζουν, βρίσκουν παρηγοριά στη λύπη τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι θα υποστήριζαν πως οι κωφοί δεν είναι σε θέση να χαρούν ένα τέτοιο δώρο. Λόγω των προβλημάτων στην ακοή τους, οι περιορισμοί θα ήταν πολύ μεγάλοι και κάθε προσπάθεια θα έπεφτε στο κενό.
music degreeΕυτυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όπως αποκαλύπτει και το πρόσφατο βιωματικό εργαστήριο που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό τον τίτλο «Ρυθμός, η κοινή μας γλώσσα», η μουσική βρίσκει πάντοτε τον τρόπο να ενώνει. Αν και δεν είναι φυσικά δυνατόν οι κωφοί να απολαύσουν τη μουσική στη μορφή που την απολαμβάνουν οι υπόλοιποι άνθρωποι, πάντα εφευρίσκονται τρόποι για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί.
Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, η μουσική γίνεται κτήμα όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής μέσα από τη δύναμη της δόνησης. Οι δονήσεις αντανακλούν το ρυθμό. Αυτό το γεγονός επιτρέπει στον καθένα να νιώσει την πραγματική ουσία της μουσικής και να την εκτιμήσει. Πολύ συχνά, μάλιστα, άνθρωποι με προβλήματα ακοής χορεύουν στο ρυθμό των δονήσεων.
Εκτός από τις δονήσεις, υπάρχουν φυσικά και βοηθήματα ακοής που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Με τα κατάλληλα ακουστικά, για παράδειγμα, ακόμη κι ένας κωφός μπορεί να ακούσει τη μουσική. Με αυτό τον τρόπο και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ξεπερνιούνται φυσικά εμπόδια που παλαιότερα αποτελούσαν τροχοπέδη στην απόλαυση.
Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι στις ΗΠΑ έχει δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Gallaudet, το οποίο είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο για Ελεύθερες Τέχνες (όπως η Μουσική) ειδικά διαμορφωμένο για τους κωφούς. Ένα καινοτόμο σχέδιο, που βρήκε θετική ανταπόκριση και ήδη έχει βοηθήσει σημαντικά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους περιορισμούς της φύσης. Στο μέλλον μακάρι να δημιουργηθούν και άλλοι τέτοιοι χώροι, οι οποίοι θα δίνουν την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να απολαύσει τη μαγεία της μουσικής.