Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής

Το Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ) – Κέντρο Μουσικής Τεκμηρίωσης & Πληροφόρησης ιδρύθηκε το 1989, όταν μουσικοί και μουσικολόγοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Δραστηριοποιείται σε τέσσερις κύριους τομείς:

  • μουσική έρευνα,
  • πρωτότυπη μουσική δημιουργία,
  • καλλιέργεια & μουσικοπαιδαγωγική,
  • τεκμηρίωση & πληροφόρηση.

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια ζωής, το ΙΕΜΑ έχει καταξιωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με ενεργό και πλούσια δράση που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων: ερευνητικά προγράμματα, συνέδρια και διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, συναυλίες και φεστιβάλ, εκδόσεις… και αυτά είναι μερικά μόνο από τα όσα προσφέρει σε όλους τους ενδιαφερόμενους, είτε ανήκουν στον κλάδο της μουσικής είτε απλώς επιθυμούν να ενημερωθούν και να ανοίξουν τους ορίζοντές τους.

Στις εγκαταστάσεις του ΙΕΜΑ στην Πλάκα, στην παλαιότερη και μία από τις σημαντικότερες ιστορικά συνοικίες της Αθήνας, βρίσκει κανείς τμήματα που ειδικεύονται σε όλους τους παραπάνω τομείς, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και άρτιων υλικοτεχνικών υποδομών. Αξίζει να αναφερθούν τα ακόλουθα:

  • Εργαστήριο Ήχου: με γνώμονα τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και ανάπτυξη, λειτουργούν studio ηχογραφήσεων, επεξεργασίας ήχου, και παραγωγών, διαθέτοντας τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Πειραματικό Εργαστήρι Μουσικών Οργάνων: μελετώνται και ανακατασκευάζονται παραδοσιακά και ιστορικά μουσικά όργανα, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση και στη δημιουργία πειραματικών οργάνων.
  • Βιβλιοθήκη/Αρχειοθήκη/Ηχοθήκη: χειρόγραφες παρτιτούρες, μελέτες, ηχογραφήσεις, μουσικά περιοδικά, δίσκοι – οι επισκέπτες μπορούν να βρουν εδώ πλούσιο υλικό και μια πλήρη ψηφιακή βάση δεδομένων για τη μουσική.
  • Τεχνικό Εργαστήριο: συντηρούνται και επισκευάζονται μηχανήματα ανάλυσης και σύνθεσης ήχου.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι το ΙΕΜΑ έχει αναπτύξει τη διαδικτυακή πύλη musicportal.gr, με σκοπό την παροχή πληροφοριών και την προβολή της ελληνικής μουσικής. Η πύλη λειτουργεί σαν ηλεκτρονική μουσική εγκυκλοπαίδεια, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των μουσικόφιλων είτε ασχολούνται επIEMAαγγελματικά με τη μουσική, είτε απλώς την αγαπούν και τη στηρίζουν.

Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΙΕΜΑ συγκαταλέγονται, σήμερα, πολυάριθμοι εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων (μουσικοί, μουσικολόγοι, ηχολήπτες, προγραμματιστές, μουσικοπαιδαγωγοί, κατασκευαστές μουσικών οργάνων κλπ.), γεγονός που καταδεικνύει τόσο την επιτυχή πορεία του Ινστιτούτου στα μουσικά δρώμενα της χώρας, όσο και το πολλά υποσχόμενο μέλλον της μουσικής στην Ελλάδα.