Η Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου Mahidol στην Ελλάδα

Στις 22-28 Ιουνίου 2015, διοργανώθηκε στην Κέρκυρα το 3ο Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου, υπό την αιγίδα του Piano Plus Festival και Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Στόχος του Ινστιτούτου είναι να αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, φοιτητών, και πιανιστών από ολόκληρο τον κόσμο, επιτρέποντάς τους έτσι να ανταλλάξουν εμπειρίες και γνώσεις. Στο πλαίσιο του Ινστιτούτου διοργανώθηκαν, όπως κάθε χρόνο, ιδιαίτερα μαθήματα και σεμινάρια, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές, αλλά και συναυλίες προσκεκλημένων καλλιτεχνών.

Στη διοργάνωση συμμετείχε ως προσκεκλημένη και η Δρ. Eri Nakagawa από το Κολλέγιο Μουσικής του Πανεπιστημίου Mahidol στην Ταϊλάνδη. Η Δρ. Nakagawa, συνοδευόμενη από 4 φοιτητές του Κολλεγίου Μουσικής, παρουσίασε στην Ιόνιο Ακαδημία ρεσιτάλ πιάνου, το οποίο παρακολούθησαν Έλληνες και ξένοι σπουδαστές και καθηγητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κολλέγιο Μουσικής του Πανεπιστημίου Mahidol θεωρείται εξέχον εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ταϊλάνδης, και ο μόνος άρτιος ερευνητικός φορέας στη Νοτιοανατολική Ασία σε ό,τι αφορά τους σημαντικότερους τομείς των μουσικών σπουδών. Παράλληλα, είναι μία από τις ελάχιστες μουσικές σχολές της χώρας που διαθέτουν επαγγελματική ορχήστρα – τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Ταϊλάνδης.

Την παράσταση της Δρ. Nakagawa και των φοιτητών της παρακολούθησε και ο πρέσβης της Ταϊλάνδης στην Ελλάδα, κύριος Joompol Manaschuang.

Εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι ο αξιότιμος κύριος πρέσβης καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, έπαιζε στο κινητό του τηλέφωνο μπλακτζάκ στο περίφημο KingNeptunes, ένα από τα γνωστότερα διαδικτυακά καζίνο που προσφέρει ασφαλείς συναλλαγές σε ευρώ και πλούσια μπόνους για Έλληνες παίχτες, και παραμένει πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των εραστών της τύχης.

Μετά το τέλος του Θερινού Ινστιτούτου Πιάνου στο νησί της Κέρκυρας, η Δρ. Nakagawa και οι φοAssociation of Southeast Asian Nationsιτητές της έδωσαν επίσης συναυλία στο Αττικό Ωδείο Αθηνών, ολοκληρώνοντας έτσι την περιοδεία τους στην Ελλάδα. Παρουσίασαν κλασσικά έργα του δυτικού πολιτισμού, ένα ταϊλανδέζικο παραδοσιακό κομμάτι, καθώς και κάποιες συνθέσεις της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά της Ταϊλάνδης. Η συναυλία στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι πιανίστες έλαβαν τις επευφημίες και το χειροκρότημα του κοινού, στο οποίο περιλαμβάνονταν μέλη του Διπλωματικού Σώματος στην Αθήνα, οι πρέσβεις των κρατών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), αλλά και πολλοί καθηγητές και σπουδαστές διαφόρων μουσικών σχολών.

Το φιλόμουσο κοινό αναμένει με ανυπομονησία την επόμενη εμφάνιση της Δρ. Eri Nakagawa, η οποία έχει επισκεφθεί τη χώρα μας αρκετές φορές στο παρελθόν.