Η μουσική στους ελληνικούς γάμους

Ο γάμος, ως ευτυχής συγκυρία που σηματοδοτεί την ένωση δύο ανθρώπων, αλλά και ως κομμάτι του κύκλου της ζωής, πάντοτε συνοδευόταν από μουσική. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, οι νεόνυμφοι και οι οικογένειές τους γιορτάζουν το χαρούμενο γεγονός με γλέντια, τραγούδια, και χορούς.

Στις μέρες μας, συνηθίζεται το ζευγάρι να επιλέγει ένα μουσικό κομμάτι υπό τους ήχους του οποίου κάνει την είσοδό του στη γαμήλια δεξίωση. Το κομμάτι αυτό είναι κατά κανόνα ατμοσφαιρικό και ρομαντικό, σε αργούς ρυθμούς και αποτελεί έκφραση της αγάπης που μοιράζονται οι νιόπαντροι. Ωστόσο, πολλά ζευγάρια διαλέγουν μια πιο… χιουμοριστική προσέγγιση, χορεύοντας ένα πιο ξεσηκωτικό κομμάτι της ποπ ή της ντίσκο μουσικής σκηνής.

Αργότερα, το κλίμα ζεσταίνεται σταδιακά, και όλοι επιδίδονται σε ξέφρενους χορούς μέχρι τα ξημερώματα, «εξερευνώντας» όλο το φάσμα της μουσικής! Στην Ελλάδα, την τιμητική τους έχουν βεβαίως τα πάσης φύσεως παραδοσιακά και δημοτικά τραγούδια από κάθε γωνιά της χώρας: καλαματιανό, συρτό, πεντοζάλης, τσάμικο, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του γαμπρού και της νύφης. Χαρακτηριστικό είναι το «Σήμερα γάμος γίνεται», παραδοσιακό παριανό τραγούδι που ακούγεται και χορεύεται σχεδόν σε κάθε γάμο.

Στη συνέχεια, όταν το κέφι The music at Greek weddingsανάψει για τα καλά, τη σκυτάλη παίρνουν τα διάφορα λαϊκά και ελαφρολαϊκά τραγούδια. Τσιφτετέλια, ζεϊμπέκικα, χασάπικα και χασαποσέρβικα, ερμηνευμένα από παλιούς και νεότερους καλλιτέχνες, συνθέτουν ένα πρόγραμμα που δύσκολα θα αφήσει κάποιον καθισμένο στην καρέκλα του!

Όταν δε, τις πρώτες πρωινές ώρες, αποχωρήσουν οι γηραιότεροι, τα ηνία της μουσικής αναλαμβάνουν οι πιο νέοι με μοντέρνες μελωδίες και ακούσματα. Στήνεται, λοιπόν, ένα ξέφρενο πάρτι όπου τον ρυθμό δίνουν η ντίσκο, η ποπ και η χάουζ μουσική.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι στις γαμήλιες δεξιώσεις συνήθως επιλέγεται κάποιος DJ, ο οποίος επιλέγει τη μουσική, δεχόμενος βέβαια τις απαιτούμενες παραγγελιές από τους καλεσμένους. Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που οι νεόνυμφοι αποφασίζουν να επιστρατεύσουν μια μπάντα – μια ομάδα μουσικών και τραγουδιστών – που παίζει ζωντανά και δίνει μια διαφορετική νότα στη δεξίωση.

Όποιες κι αν είναι οι μουσικές προτιμήσεις και τα γούστα των νεόνυμφων, το σίγουρο είναι ότι δε νοείται ελληνικός γάμος χωρίς φαγοπότι, άφθονη μουσική, και γλέντι μέχρι πρωίας!