Η μουσική στην Ελλάδα: είδη και διάσημοι καλλιτέχνες

Η Ελλάδα, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έχει επηρεαστεί βαθιά και από τις δύο αυτές διαφορετικές κουλτούρες, κάτι που είναι εμφανές σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και της προσωπικότητας του ελληνικού λαού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ελληνική μουσική – ένας συγκερασμός στοιχείων και μελωδιών, προερχόμενων τόσο από τη «σχολή μουσικής» του δυτικού ημισφαιρίου, όσο και από τις καλλιτεχνικές διδαχές της Εγγύς Ανατολής.

Η σύγχρονη ελληνική μουσική περιλαμβάνει ποικίλα είδη που, εκ πρώτης όψεως, είναι εντελώς αντίθετα μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα αλληλοσυμπληρώνονται και αναμειγνύονται.

Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι τα εξής:

  • Παραδοσιακή μουσική: ευρύτατη κατηγορία που περιλαμβάνει τα δημοτικά τραγούδια, αλλά και τοπικές μουσικές από όλη την Ελλάδα. Μακεδονία, Ήπειρος, Κρήτη, νησιά του Αιγαίου… κάθε τόπος της χώρας διαθέτει τη δική του, ξεχωριστή μουσική παράδοση ανάλογα με την ιστορία και το ταμπεραμέντο των κατοίκων του. Διάσημοι και καταξιωμένοι ερμηνευτές της παραδοσιακής μουσικής είναι η Δόμνα Σαμίου και οι Κονιτόπουλοι, αλλά και άλλοι καλλιτέχνες που, μολονότι δεν ανήκουν καθαρά στην παραδοσιακή μουσική σκηνή, τίμησαν και εκπροσώπησαν το παραδοσιακό τραγούδι, όπως ο Γιάννης Πάριος, η Γλυκερία, ο Νίκος Ξυλούρης, κ.α.
  • Stelios KazantzidisΛαϊκή μουσική: έχει τις ρίζες της στο δημοτικό και το ρεμπέτικο τραγούδι, και αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο μουσικό είδος στην Ελλάδα του σήμερα. Με τεράστια θεματολογία (από τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια, μέχρι τον έρωτα) και πολυάριθμες πτυχές (τσιφτετέλια, ζεϊμπέκικα, χασάπικα, κλπ.), έχει καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας και της κουλτούρας των Ελλήνων. Πάμπολλοι είναι οι καλλιτέχνες που μεγαλούργησαν, και μεγαλουργούν, στο λαϊκό τραγούδι: Στέλιος Καζαντζίδης, Δημήτρης Μητροπάνος, Ρίτα Σακελλαρίου, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Πλούταρχος, Νατάσα Θεοδωρίδου, και η λίστα δεν σταματά εδώ.
  • Ελαφρολαϊκή και ποπ μουσική: νεότερο είδος, που αναπτύχθηκε κατά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Συνδυάζει στοιχεία της λαϊκής και της δυτικής μουσικής, και μεταξύ των ερμηνευτών του συγκαταλέγονται οι Γιώργος Μαζωνάκης, Άννα Βίσση, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Νίκος Βέρτης, κ.α.
  • Έντεχνη μουσική: επίσης δημοφιλέστατο είδος που εκπροσωπείται από τους Αλκίνοο Ιωαννίδη, Νίκο Παπάζογλου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, και πολλούς άλλους.

Αν και σίγουρα υπάρχουν και άλλα, τα είδη αυτά είναι, κατά γενική ομολογία, τα πλέον χαρακτηριστικά της ελληνικής μουσικής.