Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Πρόγραμμα Μουσικής & Μουσικής Εκτέλεσης

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG) ιδρύθηκε το 1875 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, για να μεταφερθεί στην Αθήνα περίπου 50 χρόνια αργότερα. Με σταθερά ανοδική πορεία στον χώρο της εκπαίδευσης, σήμερα διαθέτει 3 τμήματα: το Pierce (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), το Deree (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές), και το ALBA (Κολλέγιο Διοίκησης Επιχειρήσεων).

Το ACG προσφέρει προγράμματα σε μια πληθώρα αντικειμένων σπουδών. Ένα εξ αυτών είναι το προπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσικής και Μουσικής Εκτέλεσης. Δημιουργήθηκε το 1989, και εστιάζει στην καλλιέργεια των γνώσεων και της κριτικής κατανόησης των φοιτητών σε ό,τι αφορά τη μουσική. Δίνεται έμφαση στην ευρωπαϊκή μουσική και στη μελέτη των ρεπερτορίων και των πρακτικών εκτέλεσής της, καθώς και στην αντίστοιχη ακαδημαϊκή βιβλιογραφία και το ιστορικό πλαίσιο. Μέσω της εξατομικευμένης μάθησης, οι φοιτητές συμμετέχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες και αναπτύσσουν βασικές δεξιότητες μουσικότητας.

Το πρόγραμμα διακρίνεται στις εξής δύο κατευθύνσεις:

Πτυχίο Μουσικής

music degreeΟι φοιτητές ασχολούνται με την ακαδημαϊκή μελέτη της μουσικής, μαθαίνοντας πώς να ερευνούν, να αξιολογούν και να εμβαθύνουν στη μουσική. Επίσης, αναπτύσσουν πρακτικές δεξιότητες στη θεωρία της μουσικής και τη μουσική τεχνολογία.

Στα μαθήματα περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, τα εξής: Θεωρία της Μουσικής, Ιστορία της Δυτικής Μουσικής, Σύνθεση Μουσικής με Χρήση Η/Υ, Πολιτισμικές Προεκτάσεις της Μουσικής, Πειραματική Μουσική.

Πτυχίο Μουσικής Εκτέλεσης

Οι φοιτητές πρέπει να έχουν προηγούμενη κατάρτιση στην φωνητική ή σε κάποιο μουσικό όργανο, και γίνονται δεκτοί κατόπιν οντισιόν. Πέραν της ακαδημαϊκής μελέτης της μουσικής, αναπτύσσουν δεξιότητες στη μουσική εκτέλεση, εξασκούμενοι πάνω σε διάφορα ρεπερτόρια και μαθαίνοντας ποικίλες τεχνικές.

Περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, τα ακόλουθα μαθήματα: Εφαρμοσμένη Μουσική, Εργαστήρι Μουσικής Εκτέλεσης, Η Τέχνη του Τραγουδιού: Μουσική και Λέξεις, Μελέτη της Ελληνικής Μουσικής του 20ου Αιώνα, το Κοντσέρτο.

Οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μαθήματα ανάλογα με τον τομέα στον οποίο επιθυμούν να εξειδικευτούν: μουσική εκπαίδευση, εκδόσεις μουσικών οίκων, μουσικολογία/εθνομουσικολογία, μουσικοθεραπεία, μουσική επιμέλεια ταινιών, μουσική τεχνολογία/σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής, τηλεόραση και ραδιόφωνο, κριτική μουσικής (σε περιοδικά, εφημερίδες, κλπ.), και πολλούς ακόμη επαγγελματικούς τομείς.